• lv
Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO
Pasākumi


LSAB PRO biedri dodas uz Zivju un sīpolu gadatirgu Kallastē, Igaunijā 26.08.2023

2023.gada 26.augustā LSAB PRO biedri devās uz Zivju un sīpolu gadatirgu Kallastē, Igaunijā.

Ceļš  veda pa Latviju, garām Tartu līdz Kolkjai,mazam vecticībnieku miestiņam, kur mūs savā saimniecībā sagaidīja sīpolu audzētājs Konstantīns. Konstantīns un viņa ģimene mūs cienāja ar tēju no patvāra un ļoti, garšīgiem sīpolu pīrādziņiem. Bija interesants stāstījums par sīpolu audzēšanas tradīcijām un vecticībnieku ciema dzīvi gan senatnē, gan mūsdienās. Pašlaik Kolkjas ciematiņā, kas stiepjas 7 km garumā gar Peipusa ezeru ir palikuši vairs  tikai ap 500 iedzīvotāju, no kuriem tikai daži audzē sīpolus. Sīpoli un cigoriņi izsenis ir bijuši Kolkjas  vecticībnieku tirgus prece, ko viņi tirgoja gadatirgos ciematiņā un uz Peipusa ezera ziemā. Igaunijai pieder 1/3 Peipusa ezera, bet 2/3 pieder Krievijai, kur to sauc par Čudskoje ezeru. Arī Konstantīna abi dēli ir izvēlējušies citu ceļu dzīvē - viens mācās IT, otrs studē medicīnu. Ar sīpolu audzēšanu nodarbojas  vairs tikai vecākās paaudzes iedzīvotāji. Sena Kolkjas ciemata iedzīvotāju paruna vēsta "Ja pavasarī kāda iedzīvotāja nav uz lauka, tad viņa nav vispār".

Pie Konstantīna iegādājāmies sīpolu virtenes, sīpolu želeju un sīksīpoliņus, lai pamēģinātu iestādīt t.s. "ģimenes" sīpolus arī Latvijā. Sīpoli ir garšīgi, mazliet mazāk sīvi kā mūsējie. Tālāk ceļš veda uz Kallasti- mazu ciematiņu, kur galvenais notikums ir Zivju un sīpolu gadatirgus 26.augustā. Tirgū sīpoli bija daudz un dažādi, arī ķiploki un citi lauku labumi. Protams, bija  arī zivis no Peipusa ezera - žāvēti zandarti, asari, zuši un mazas zivtiņas, ko igauņi dēvē par "zelta" zivtiņām u.c., kā arī zivju konservi no vietējiem ražotājiem. Tirgus laukumā notika koncerti un citas atrakcijas. Tomēr mums par galveno apskates objektu kļuva Peipusa ezers!  Milzīgs kā  jūra, ar akmeņainiem, stāviem krastiem un, protams, Sarkanās klintis pie ezera! Skaisti! Ne velti daudzi makšķernieki no Latvijas ir iecienījuši Peipusa ezeru kā savu galamērķi gan ziemā, gan vasarā.

Pusdienojām Annas krodziņā. Īsa fotopauze pie Nolkena Alatskivi pils-Balmorāla pils nelielas kopijas Tartu apriņķī, netālu no Peipusa ezera.

Skaists vienas dienas izrāviens no ikdienas!

Paldies par atbalstu LSAB PRO! 

 

Ar cieņu, 

 

LSAB PRO biedres Lauma un Ineta

 



Jaunumi

Pieraksties lai saņentu jaunumus.